cookieŠto je “kolačić” (cookie) i kako se koristi?

Kolačić je mala brojčano-slovčana datoteka koja će biti preuzeta na vaše računalo kad pristupite određenim web stranicama. Kolačići omogućavaju web stranici prepoznavanje preferenci korisnika prema onome što je korisnik prilikom povratka na stranicu odabirao. Kolačić sam po sebi ne sadrži niti ne prikuplja podatke. Međutim, kad ga poslužitelj pripremi u kombinaciji s web preglednikom, on može pomoći web stranici da isporuči korisniku prilagođeniju uslugu – primjerice, pamćenjem prethodnih kupovina ili pojedinosti o računu.

 

Kolačići se pune u memoriju vašeg preglednika i svaki obično sadrži:
• naziv poslužitelja s kojeg je kolačić poslan
• vijek trajanja kolačića
• vrijednost – obično slučajno generiran jedinstveni broj

Poslužitelj web stranice koji je poslao kolačić koristi taj broj da bi vas prepoznao kad se vratite na stranicu ili se krećete od stranice do stranice. Samo poslužitelj koji je poslao kolačić može čitati, a time i koristiti taj kolačić. Kolačići su ključni za prilagodbu Interneta te mrežno oglašavanje na temelju ponašanja korisnika djeluje korištenjem kolačića.

 

Koristimo kolačiće kako bismo:

  • saznali ukupan broj posjetitelja na našim stranicama na stalnoj osnovi i odredili vrste internetskih preglednika (npr. Mozilla Firefox, Google Chrome ili Internet Explorer) operativnih sustava (npr. Windows ili Apple OS) koje koriste naši posjetitelji;
  • pratili rad naše stranice i poboljšali našu web-stranicu;
  • prilagodili i poboljšali vaš online doživljaj;

 

Mogu li onemogućiti kolačiće?

Da. Neki vam preglednici omogućavaju blokiranje kolačića treće strane (to je kolačić koji u vaš preglednik stavlja treća strana – primjerice mreža za oglašavanje – odnosno strana različita od vlasnika određene web stranice) ili će omogućiti korištenje postavki za blokiranje samo kolačića koji ne udovoljavaju vašim preferencama privatnosti.

Možete odabrati želite li onemogućiti sve kolačiće, no to bi znatno utjecali na vaš doživljaj pregledavanja web prostora ako koristite usluge koji se temelje na kolačićima.